Polygrafické školství v přípravě na nové podmínky vzdělávání

30.06.2009 09:51

 

Koncem dubna se na Střední odborné škole mediální grafiky a polygrafie v Rumburku sešla školská komise Svazu polygrafických podnikatelů, jejímiž členy jsou zástupci všech sedmi středních polygrafických škol v České republice. K jednání byli tentokrát přizváni odborní učitelé, kteří na školách vyučují technologie polygrafické výroby. Hlavním úkolem tohoto zasedání komise bylo připravit tématické okruhy jednotlivých technologií, doporučit rozsah jejich výuky a stanovit priority, aby se na školách technologie vyučovaly tak, jak jsou dnes v moderní polygrafii skutečně využívány.

 

Příprava školních vzdělávacích programů je na českých polygrafických školách v plném proudu a snahou všech pedagogických pracovníků je, aby tyto programy vytvořily přitažlivou kombinaci všeobecného, ale především odborného vzdělávání, které absolventům poskytne dostatečné a použitelné znalosti pro jejich vstup do praxe.

Diskuze odborných učitelů, pracujících ve dvou základních skupinách – předtisková příprava a tisk včetně dokončujícího zpracování – byla velmi přínosná a v obou skupinách se podařilo sestavit přehled technologických témat, která budou v dalším zapracována do osnov školního vzdělávacího programu.

V dalším programu byly odborným učitelům představeny výukové prezentace k jednotlivým technologiím, zpracované českými polygrafickými odborníky, přeložené prezentace dodavatelských firem a absolventské práce katedry polygrafie a fotofyziky UP a Vyšší odborné školy grafické. Používání těchto prezentací při výuce bylo odborným učitelům vřele doporučeno. V závěrečné diskuzi informovali o potížích a možnostech při vytváření školních vzdělávacích programů zástupci těch škol, kde jsou v přípravě nejdále.

Ohlasy na toto dvoudenní, rumburskou školou výtečně připravené zasedání, byly velmi dobré a potvrdily zájem o výměnu zkušeností při přípravě základních organizačních změn v českém středním odborném školství. Je zřejmé, že takto rozšířené zasedání školské komise SPP se bude na podzim v jedné ze škol opakovat.

Ing. Pavel Pop, předseda školské komise SPP

—————

Zpět